"Den som vil fjerne et fjell må begynne med å rydde stein" - Japansk ordtak
jobbstress
De ansatte er bedriftens viktigste ressurs. De fleste bedrifter ønsker langsiktige ansettelser og stabile, motiverte arbeidstakere for å sikre kvaliteten i arbeid, produksjon og leveranse, for å sikre tilgangen på kvalifisert arbeidskraft og for å begrense opplæringskostnader.
For å motvirke sykdom hos ansatte tilbys i dag ved et økende antall arbeidsplasser aktivitetstilbud knyttet til fysisk helse. For eksempel premieres arbeidstakere som tar sykkelen til jobben og flere arbeidsgivere har installert både dusj og garderobe der de ansatte kan stelle seg når de kommer frem om morgenen. Mange arbeidsgivere sponser de ansattes medlemskap i treningssentre og / eller det legges til rette for treningsmuligheter i bedriften både i og etter arbeidstid. Men hva når det kommer til psykisk helse?
Det kan være nyttig for arbeidsgivere å undersøke om det er noe i virksomheten som kan føre til stress hos bedriftens ledere og ansatte. Å jobbe aktivt for å hindre negativt stress i virksomheten vil bidra til et forsvarlig arbeidsmiljø for alle ansatte og kan være kostnadsbesparende. Noen ganger er årsakene til stress knyttet til arbeidsmiljø og psykososiale forhold som manglende sosial støtte fra leder / kollegaer eller mobbing. Dårlige forhold til selve arbeidsoppgaver som lav status, manglende følelse av sammenheng og mening etc. er likeledes viktige faktorer for mistrivsel hos ansatte. Prosjektjobbing, som i de senere årene har blitt mer og mer vanlig, innebærer ofte mange faremomenter fordi det krever mer egenledelse, at en må jobbe innenfor korte tidsrammer og at en i verste fall ikke er garantert videre jobb etter at prosjektet er avsluttet. Tøffe deadlines og mange overtidstimer øker faren for utbrenthet og depresjon.
Det er godt dokumentert at organisatoriske forhold øker risikoen for stressrelaterte helseplager, som lite kontroll, manglende medvirkning, manglende opplæring, dårlig tilrettelegging, manglende rutiner, dårlige samarbeidsforhold, lav bemanning, tidspress og omstillinger.
Når arbeidstakere opplever negativ stress på arbeidsplassen over tid kan det føre til mistrivsel, lavere motivasjon, lavere produksjon, økt fravær, distansering fra arbeidsplassen og kollegaer og, dersom en ikke klarer å håndtere situasjonen på en konstruktiv måte, til oppsigelse eller langvarig sykemelding.
Kostnadene knyttet til sykefravær er høye. I tillegg til de økonomiske kostnadene for virksomheten og samfunnet er sykefravær en stor belastning både for den enkelte og for arbeidsmiljøet. Kollegaer må overta arbeidsoppgaver og ledelsen må legge mye arbeid i å håndtere sykefraværet. Dermed ligger det store muligheter for å kutte kostnader ved å sette inn stressreduserende tiltak.
Jeg tilbyr skreddersydde kurs eller seminarer for ledere eller ansatte med hensyn til bedriftens behov og mål. Ta kontakt, så kan vi snakke sammen om valg av tema og rammer.
Copyright © All Rights Reserved