mindfulness

mindfulness - oppmerksomt nærvær

 

Mindfulness – eller mindfulness meditasjon – vil si å øve på å være tilstede i øyeblikket, der vi har kontakt med kroppen, pusten, sinnet vårt og verden omkring oss. Mindfulness handler om å lytte med vennlig nysgjerrighet til alle følelser og tanker som fyller vår bevissthet i en uavlatelig strøm uten å gjøre noe med dem, - verken trekke dem til seg eller skyve dem vekk, men bare lytte, erkjenne og akseptere. Mindfulness handler om å være i motsetning til å gjøre. Å være tilstede i øyeblikket er å akseptere øyeblikket, - ikke i betydning av å like eller å finne seg i alt som et offer for omstendighetene, men i betydning av å være realistisk og erkjenne eller tåle.

 

Mange lengter etter ro og stillhet i en tilværelse der de opplever å bli revet med av en storm av ulike krav, forventningspress, stadige impulser, forstyrrelser og et evig tidspress som får dem til å virvle gjennom livet uten følelse av å kontroll. Hvis vi har vår oppmerksomhet forankret utenfor oss selv, kan samfunnets tempo, forventninger og krav lett prege vårt eget tempo og bli til våre egne indre forventninger og krav. Vi kan få en oppfatning av at vi alltid har dårlig tid og vi kan miste av synet hva som egentlig er viktig og verdifullt for oss. Vi kan på en måte miste kontakten med oss selv, våre egne behov og vår indre ro. Hvis vi lenge nok ignorerer våre egne behov og ikke setter grenser, vil vi etter en stund kunne oppleve å bli utbrent eller å møte veggen.

 

Gjennom regelmessig øvelse eller trening i mindfulness kan vi senke uro- og stressnivået vårt blant annet ved at strømmen av tanker og forestillinger blir mindre intens. Ved å observere og bli kjent med våre tanker og forestillinger, kan vi utforske om de er våre egne eller om vi bare har overtatt det vi tror alle andre forventer av oss. Vi kan slippe taket i bekymringene og selvkritiske tanker knyttet til fortid og fremtid. I stillheten som oppstår kan vi lettere lytte til vår egen stemme og våre egne behov. Dermed vil vi kunne treffe bedre valg. Når vi befinner oss i nuet, befinner vi oss i den egentlige tiden, siden fortiden er forbi og fremtiden er ukjent for oss. Å være i nuet er som å være i stillheten i stormens øye. Vi vil erfare mer ro og energi til alle de oppgavene og utfordringer livet bringer.

 

Mindfulness har sin bakgrunn i østlig filosofi med røtter i Buddhas lære. Mindfulness representerer dermed en 2500 år gammel tradisjon. Et hovedpunkt i buddhismen er å forstå sinnet, å forme sinnet i positiv retning og i siste instans frigjøre det. Mindfulness står sentralt som metode for å vinne en dypere forståelse av oss selv og verden vi lever i.

 

Som en form for mental trening består mindfulness av en rekke øvelser og en bestemt holdning man kan innta midt i dagliglivet, helt uavhengig av hvor man er eller hva man holder på med. Mindfulness innebærer å være oppmerksomt tilstede på den bestemt måte, - med hensikt, i øyeblikket og ikke-dømmende. Det oppmerksomme nærvær – evnen til å leve i nuet – hjelper oss med å forstå hvordan vi tilegner oss informasjon om omverden, hvordan vi tolker den, hvordan vi reagerer på den og hvordan den påvirker oss. Mindfulness har vist seg å være en effektiv metode for stressmestring, for gradvis å bygge opp større toleranse for det livet som vi allerede har, og på denne måten gi kroppen og sinnet en mulighet til å gjenvinne og bevare vitaliteten. Mindfulness kan være en strategi til å møte problemer med, slik at de ikke tar oss uforvarende og overvelder oss.

 

Evnen til å leve i nuet viser seg til ikke å være så lett, siden vi både kontinuerlig utsettes for inntrykk som stjeler vår oppmerksomhet og siden sinnet vårt har en tendens til å vandre enten til fortid eller fremtid. Vi har ofte for mange baller i luften og vi agerer på autopilot uten å være klar over hva vi gjør. Vi grubler over ting som har hendt, som vi ikke har taklet så bra og som vi skammer oss over, angrer eller er bitter for; eller vår oppmerksomhet er rettet mot fremtiden ved at vi forestiller oss alt det negative som kan komme til å skje og blir fanget i uendelige rekker av bekymringstanker. Begge deler viser seg sjeldent å være nyttig, siden vi hverken har kontroll over fortiden eller fremtiden. Mindfulness kan ses på som en måte å være oppmerksom på sin egen oppmerksomhet og lære å styre den dit hen der den er mest nyttig. Ved å bli oppmerksom på hva som fyller vår bevissthet, kan vi forstå hvordan vi blir påvirket av det som skjer i livet vårt. Gjennom å styre vår oppmerksomhet kan vi være med på å bestemme over hvilke aspekter av omverden vi skal reagere på. Det oppmerksomme nærvær er derfor et effektivt redskap vi kan ta i bruk for å nå våre mål.

 

Mindfulness er ikke bare en metode, men også en holdning til livet. Mindfulness lærer oss å betrakte tanker og følelser som subjektive refleksjoner over situasjoner og hendelser. Ved daglig trening i å være tilstede i øyeblikket vil vi etter hvert kunne gi slipp på vanemessige forklaringer, enten de er selvkritiske tanker, fordømmende grublinger, bekymringer for fremtiden, eller rigid fastlåsthet i bestemte tankerekker. Jevnlig trening i mindfulness vil gi oss større sinnsro og åpne for at vi kan komme i mer intim kontakt både med oss selv og andre. Ved å være oppmerksom tilstede i øyeblikket her og nå, vil vi kunne bli oppmerksom på de mange åpningene og veivalg som livet daglig bringer med seg. Ved å være fokusert på øyeblikket vil vi kunne gripe disse åpningene som vi ellers ville gått glip av dersom vi var mentalt fokusert på annet sted enn her og nå.

 

I veiledning eller kurs i mindfulness, individuelt eller i gruppe, vil du lære metoden så du i etterkant vil kunne gjøre øvelsene på egen hånd, slik at mindfulness kan bli en integrert del av din hverdag og bidra til å øke din livskvalitet.

 

Jeg har mange års personlig meditasjonserfaring og bruker mindfulness aktivt selv for å leve et mest mulig harmonisk, kreativt, selvbestemt og stressfritt liv. Jeg har undervist i stressmestring og vært instruktør i mindfulness i mange år, både i spesialisthelsetjenesten og innenfor privat næringsliv.

 

 

(For mer informasjon om mindfulness se: Bedrifter / kurs i mindfulness)

 

Copyright © All Rights Reserved